10 Haziran 2010 Perşembe

hayati'm gazım var


Gün geçmesin ki ülkemizde birşey götünden anlaşılıp saçmalanmasın, şuursuz bir haber dillerimize yayılmasın. Son gelen haber ise Efes Pilsen One Love'da bu sene, üstelik "dünyada bir ilk" başlığıyla duyurusu yapılan Hayati uygulaması.

Ne midir Hayati?

Festival sakinlerinin belirli parkurları tamamladıktan sonra kazanacağı bir "kişi"dir. Bu kişiyi kazandıktan sonra festival boyunca dilediğin işe koşabilirsin. "Ayyy çok tuvalet sırası var bekleyemicem şimdiaa" mı üzülme gönder Hayati'yi o beklesin. Sen konserin dakikasını kaçırma. Hayati ayaklarını yere sürüye sürüye, sıradaki karı kızı kese kese beklesin o sırayı. "Ayyyy çok yemak sırası vaaar nesıl beklicam şimdiiaa" mı? Yorulma Hayati gitsin ebesininki gibi sırada dikilsin sana yemekleri kaptığı gibi getirsin. "Yeaaa hiç bişa göremiyoruumff" mu? Aa aşkolsun söle Hayati'ye hemen seni sırtına alsın. Toprak mı çekti, gaz mı yaptı? Söyle Hayati sırtını sıvazlasın. Hayati senin için var şekerim. Festivale geldin yani bi de yemek çiş sırası mı beklicaan.

Bu fikir kimin aklına nasıl bir ortamda geldi çok merak ediyorum. Tatilde mohitosunu yudumlarken parmağının ucu kaşındığında çaresiz kalan birinin aklına gelmiş olabilir mesela. Ya da apasil İngiliz soylusu olmalı. Hayır dünyada bir ilk derken de mi düşünmediniz. Ulan millet yıllardır yapıyo bu işi bir kişinin aklına gelmemişte ilk bizim aklımıza geldi. Kıllandırmadı mı bu da kimseyi? Kaldı ki Avrupa'da olsak bir nebze yine anlarım. Refah düzeyi deniz seviyesinden kmlerce yüksek bir millet daha az gocunur böle birşeyden ama üçte iki buçuğu köle gibi çalışan bir ülkeye "bu bir iştir" savunmasıyla daha köle bir girişimde bulunmak.

Hayır şunu da anlarım. Bu festival blekberi iş adamları festivali olsa mesela. Kapitalizm Love olsa istersen akşama eskort ver. Kim ne diyebilir, gerçek festival tadı yakalanır hatta. Dünya xoxo tiki festivali olsa mesela ya da. Ama hani barış, sevgi, kardeşlik, müzikle daha eşit bir dünya derken ve adını One Love koyarken, çiçek çocuklara gönderme yaparken Hayati ne?

He bu uygulama yapılsa şimdi vazgeçilmese olacaklar da bir garip senaryoda ilerler. -Şöle konuşulurken güzel tahminler çıktı.- Ne olur? Festival alanında türeyen sahte Hayati'ye bana bir ekmek arası kapsana yaa diye verilen para hiç geri dönmeyebilir. Hayati sahibine aşık olup onu sırtına aldığı sırada mumuşunu ensesinde hissetmenin verdiği rahatlıkla gevşeyebilir. Tuvalet sırasında hayatiler o sıra benim bu sıra senin diyip kavgaya tutuşabiir. Gerçek Hayatilerle sahte Hayatiler arasında çatışma yaşanabilir. Bir kısım Hayati özgürlüğünü isteyebilir, sendika kurabilir. Burası Turkey herşey olabilir.

Ne güzel hayat, ne tatlııı hayat, ne güzel hayat reklamına sallamamak için kendimi zor tutarken bir de üzerine bu haber gelince inme indi sandım. Bu kadar sike sarılmaz ki insan. Yazıyı yazmadan önce de bir düşündüm. E ne de olsa Pozitif'le tatlı bir geçmişimiz var. Onlara da bu uygulamanın diretilmiş olabileceğinden şüpheliyim açıkçası. Hepsinin tek derdi güzel müziktir onların. Ama aşağıdaki linkteki yazıyı ve altındaki Mehmet Tez/Hazal yorumunu görünce yine bir kolda uyuşma başladı. Mehmet Tez'in "hiç mi bir arkadaşınızı bira için sırada dikmediniz?" çıkışı ve Hazal'ın Jane Birkin'in torunu için mavi boncuk ararken ki çaresizliği ben mahfetti gerçekten. Kıyamasss.

http://www.hafifmuzik.org/?p=8439#more-8439

8 yorum:

  1. Bu "Hayati" fikrini bulanların Patti Smith'i de buralara getiren ekip olması ve festivalin adı için Bob Marley'den esinlenilmesi ne kadar kendini kandıranların ülkesine özgü. Bu cahil uygulamadan festivale katılan sanatçı ve grupların haberi var mı acep?

    Bir de bu 'Hayati'ler kimlerdir. Misal Bilgi Üni. öğrencilerinden mi seçildiler. Nasıl 'Hayati' olunuyor, kim belirledi bunları, ne kadar ücret alıyorlar bu arada, sağlık sigortaları yapıldı mı, kaç saat çalışacaklar, kaç kiloya kadar tombik abla taşıma izinleri var, bahşiş kabul mu, biri ne biliyim birinin yerine tuvalet beklerken tansiyonu düşüp bayılırsa falan Roma vatandaşı katılımcılar gibi mi muamele görecek? Festival alanında ne gibi ayrıcalıkları var, isterlerse 'Hayati'likten istifa edebilecekler mi ve yine de çalışma hakları devam edebilecek mi.

    Bu nasıl bir Collessium Roması özentisidir arkadaş. Nasılsa animasyon değil mi? Hep bu 'parasıyla değil mi arkadaşuum, abarttınız' ağızları. Köşeleri öyle bir ablak takımı tutmuş ki sanıyorlar ne deseler doğru, ne yapsak modern ve çılgın.. 'Wuuhuuu'. Kendinizi kandırmakta sınır tanımıyorsunuz.

    One love, let's get on 'Hayati' and feel alright!!!

    YanıtlaSil
  2. 25 yillik zeki alasya, metin akpinar filminde bile senaristlerin aklina gelmis hayati olayi. Futbol macinin bilet sirasinda bekleyip siralarini satarak para kazaniyorlardi.

    YanıtlaSil
  3. a be abicim, o dediğin festival gençlik müzik festivali olsa dediğin doğru ama hayati sadece bokun tepesine dikilen tüy olmuş zaten.

    200 liraya festival olursa buna gelecekler gençler, müzik dinlemek isteyenler olmayacak ki, sen de biliyorsun kimlerin gittiğini...

    300-500 liraya bilet satan sahtekar pezevenklerin kralı boby dylan karşısında mesajlarını ileteceği gençlik istemiyor ki...tüm koltuklara mücevherlerini şıkırdatan kraliyet konuklarını istiyor....

    festivalin isminin one love olması mastürbasyon, günümüz rock konserlerinde rock isminin geçmesi bile üzücü, hayati olayı ise, işin gerçek kimliğinin ortaya çıkması, nihayet biraz dürüstlük, kendimize çevrilmiş bir ayna olarak gayet olumlu...

    YanıtlaSil
  4. Bu bir şaka olmalı. Değil mi "Hayati"?

    YanıtlaSil
  5. Hşşş ses etmeyin. Mehmet Tez buraya da gelip komik olmayan ayar girişimlerinde bulunacak yoksa

    YanıtlaSil
  6. dünyada ilk??? http://www.bigumigu.com/haber.asp?hid=2123

    YanıtlaSil
  7. ben de cok merak ediyorum, 'hayati' dudelar hangi sosyo-ekonomik baglamdan kopup, van-lav'da calisacak.

    simdi 'hayati dude', misal bir bodruma gitmiscesine kultur soku yasar mi, bu arada baya boyle emir kulu misali, kendi cisinden once, hayati ownerin cisini dusunmek ile mukellefken ne hisseder onu merak ediyorum...

    YanıtlaSil
  8. reklam sektöründe 16 saat köle gibi çalışıp fikir üretmen beklenirse bööle erör yaratman normal. "ismide hayati olsun hani bööle çiş bira felan hayati durumlar yaaa - ohaaa çok iyi yaaa" Walla şaka gibisin türkiyem.

    YanıtlaSil