6 Aralık 2010 Pazartesi

peki ya ayşarman olmak...


Empati güzel birşeydir ve karmaşık süreçler içerdiğinden bizim kendisini anlamamız uzun zaman almıştır. Ben demiyorum piskologlar diyor. Üstelik şimdiye kadar sadece insanlığa atfedilmiş olsa da son yapılan araştırmalar gösteriyor ki hayvanlarda da empati duygusu var. Tabi insanların sosyal gelişim süreci daha farklı ilerlediğinden biz birbirimize baktığımızda empati kurup zor durumdakine yardımcı olma gerekliliği karşısında daha organize hareketler çekebiliyoruz. Yani bir maymun sürüsü zor durumda kalan maymuna yardım etmeyi ona karşı empati duyarak akıl edebiliyor. Ama "aslanlar tarafından tarafından ısırılan madur geyikler derneği" kuramıyorlar henüz. Ya da dünya hayvanlar komitesi tarafından bengal kaplanı kültür mirası listesine alınmıyor. "Kardeş soyunuz tükeniyor sizin ormandan size güzel arazi kapattık kimse girmeyecek, üreyin siz elinizden geldiğince sincabından aslanına yardım edeceğiz biz size" demiyorlar. Yani henüz öyle bir bilinç düzeyine ulaşmış bir toplulukla karşılaşılmadı. Varsa da bütün hayvan aleminden şimdiden özür diliyorum.

Uzadı nereye geleceğim? Tabii ki Ayşarman. "Ulan bizden aptal bunlar haa" diye bakılan hayvan bile empatiyi geliştirirken Ayşarman'ın bir insana empati duyması için onun fiziksel olarak yerine geçmesi hali 2010 insanlığına hiç yakışmıyor. Geri çekiyor Ayşarman insanoğlunu. Tabi insanoğluna gelene kadar Türkiye'yi geri çekiyor. Biz empati dolu bir memleketiz zaten. Herkesin bir çeşit azınlık ya da aşağılanan olduğu bir ülkeye komik bürünmelerle neyi anlatmaya çalışıyorsun Ayşarman.

Obez sınırında yaşamasada Türk kadını dediğin şey zaten tombuldur. Günlerde kekleri börekleri yer. Kalçalarını da duvarlara vurarak incelttiğini düşünür. Köylerde güzel kadın ölçüsü "etine buduna dolgun, ay parçası gibi maşallah"tır.

Diğer yandan şişmanlık bu ülkede aşağılanmak için Kürt, Ermeni, Yahudi, dinsiz, sanatçı, laz, kro, apaçi, komunist, vatan haini gibi birçok durumdan daha alttadır. Önem sırasına arada eklenebilecek daha çok hal var hatta ama hadi senin cümcük dudaklarının hatrına listeyi küçük tutuyorum.

Hadi bunu da geçtik ne oldu şimdi Ayşarman şişman olunca? Birine bir şişmana yardımı mı dokundu? Kapanınca kapalı kızların sorunları çözülmediği gibi şişmanlarda hayatlarına pis şişkolar olarak devam edecekler. Çünkü onları pis şişko olarak gören Ayşarman. Çünkü içten içe o canavar dişleri ve yanık saçlarıyla o kadar memnun ki zayıflığından. Aslında onun derdi kendi zayıflığını zerafetini göstermek insanlara. Başını kapatırken de aslında ne kadar da açık olduğunu göstermek için kapattı. Kapalı kafaları anlamaya çalışabilecek kadar açık bir kadın çünkü.

Nereden baksan elle tutamıyorsun yani konuyu. Ama işi kaptı. Bakıyor uzun zamandır bir olayım olmadı e hadi ben birinin kılığına girip sokaklarda dolanayım biraz diyor. Habermiş gibi anasayfadan da veriliyor 2 gün üstüste. Hayat sana güzel Ayşarman. Ama asıl soru gönül razı mı bu yavşaklığa.

Hayır şimdi 16 yaşında diri diri gömülen Medine'yi anlamak için canlı canlı gömülecek misin? Fatmagül'ü anlamak için tecavüz edilecek misin? Yapmazsın tabi biliyoruz da empatiden anladığın nedir, onu anlamaya çalışıyorum.

Empati kuruyorum da Ayşarman'la, çok zor çok. Kafanın içi hep bomboş, Dubai'de canın sıkılıyor, kapalı ve şişkolara çok üzülüyorsun. Daha bir için şişiyor. Şımartılmak istiyorsun hep gözler üstünde olsun istiyorsun ama saçların yanık, dişlerin canavar.

Bak, seni anlamak için saçlarımı yakıp, dişlerimi canavar yapmama gerenk yok. Oturduğum yerden anlıyorum.

Göte sürülmezsin yemin ederim. Ağzımı bozdum ben. Okuyanla empati kuruyorum. Çok özür dilerim kendilerinden.

28 yorum:

  1. göte sürülmezsin diince bunu erkek modelinide yazalm dedim.

    31 olsan cekilmeszin ayşarman

    YanıtlaSil
  2. katılmakla ekleyeyim ,bir arada gayet açılmıştı.

    YanıtlaSil
  3. ayşe arman hangi siteler kendinden bahsetmiş, kim kendini metetmiş okumak için sık sık adını gogıla yazıp arayan bir kadın olmalı, empati yaptım yapıyor kesin! bu durumda iyiki ayşarman olarak kamufle ettin, yoğsam iki güne "göte sürülmessin" davası celbi kapındaydı :pfdsklşfgklşgh

    YanıtlaSil
  4. ben ona insan hakları mahkemesinde dava açıcam asıl. bu ne biçim insan diye dava açıcam. kesin kazanırım. hele bi açsın

    YanıtlaSil
  5. yalnız gerçekten gündemi senden öğreniyorum arkadaş. şimdi neden bahsettiğine baktım da olay acayipmiş vay anasını! ya acaba şişmanlar ve türbanlılar ne kadar talihsizzzz ne acınasııı ne mazlummm ne derbederrr (!) olduklarını bu saçını dışa paralel yapmak uğruna beynini sike paralel hale getiren moronun kendilerine empatik yapmasını istiyorlar mı? bundan sonra haber sıkıntısı yaşarsa gene büyük bir fedakarlık yaparak halkın arasına inip bu meselenin haberini yapmasını önerebilirim.

    YanıtlaSil
  6. ya da diğer bir türevi evlat olsa sevilmez vs. vb.
    üslubunu sevdim atgotten..

    YanıtlaSil
  7. dün sırf pazar günü hatrına hadi gazete alayım dedim iki satırlık keyfimi bir anda piç etti manyak kadın. yüzüne silikon yaptırdı diye, içi elyaf dolu pantolon giyip dolmuşa bindi diye kendisini çok fedakar, çok zorluklara göğüs germiş bir 'gazeteci' addediyor ya bir teneke at pisliği alıp dubai adresine postalamak istiyorum. bir de utanmadan bilmem kaç tane hamburgeri önünde tepsiye yığıp poz vermiş ay aklıma geldikçe kan beynime sıçrıyor. ne bokumuza derman olduğuna inanıyor bu hareketle çok merak ettim.

    ben bir sonraki hamlesinde dayak yiyen öğrenci protestocu olmasını bekliyorum heyecanla ama sıkar biraz sanki.

    YanıtlaSil
  8. sırça köşklerden empati haa.. zeki yahu.. fakir insanları anlaması için aldığı paraları azaltsa?? agari ücretle çalışsa?

    yermi yemez..

    YanıtlaSil
  9. bişi dicem o kadın öyle gezerken & o fotoğrafları çektirirken kimse yüzüne tükürmemiş mi? tükürmedilerse aynı başımızdaki beyefendiyi kabul & hakettikleri gibi kendisini de kabul ediyorlar demektir. fakat memlekette reklamın iyisi kötüsü yok biz içimizdekileri döker yaptıklarına inanamazken kadın dünyalığı geçti uranüslüğünü bile yaptı. fil hastalığı falan olur da o zaman görürrüm onu.

    YanıtlaSil
  10. Gozlerim yasardi, seninle gurur duydum. Bir tanesi haric (nazar boncugu) butun da'lar olmus. Tam not verecektim, fakat Aysarman'in yaptigi herhangi bir seyi, hakkinda yazi yazmak suretiyle ciddiye aldigin icin bir puan kirdim. "Shallow Hal" filmini yeni seyretmis olmali, zira oradaki kiza benzetmis kendini, ama Hal'den daha shallow oldugu icin filmin anafikrini bile anlamamis. Onun drami, milyonlara rezil oldugunu anlamamasinda. Bizim dramimiz milyonlarin bu kadini talep etmesinde.

    YanıtlaSil
  11. Hocam verin elinizi opeyim. Isteyince nasil da ayiriyor di mi insan

    YanıtlaSil
  12. İşte gonzo gazetecilik budur lan! Helal olsun tombul tombul.

    YanıtlaSil
  13. ayşe arman'a bok atmak ne kadar da kolay.
    herkeş bir güzel rahatlamış.
    hakkı

    YanıtlaSil
  14. eline saglik atgotten . senin blog, ozellikle bu dunyanin a. koyim dedigim gunlerde resmen beni rahatlatan yegane bloglardan. Ben deli degilim, bir kisi daha butun bu olanlarin sacmalik oldugunun farkinda ve de benden cok daha iyi ifade etmis diyorum her seferinde, ve guluyorum. Gulunce bir rahatliyorum ya, sinirden daha iyi. oh rahatladim.

    YanıtlaSil
  15. sezyumun bugün konu hakkındaki görüşünü iletmek istedim , "Ayşe Arman, bir gün de 'insan olmayı' deneyecek mi, merakla bekliyoruz." yeterince iyi bence...

    YanıtlaSil
  16. Hakkı Beye katılıyorum. Ayşe Arman'ı tanıyan tanımayan konuşuyor. Biraz saygı lütfen...

    amanamanbitatsızlıkçıkmasın

    YanıtlaSil
  17. Bunun ayseyi tanimakla ne ilgisi var gercekten cok yuzeysel ele almis mevzuyu..2 gunde bitti zaten nerede ayse'nin eski zamanlardaki roportajlari nerede bu..gayet anlamsizdi zaten..tepkilerde herkes elden geldigince zivanadan cikmakta hakli..eminim o da ne kadar zike surulmez bi yapaylikta oldugunun farkindadir..

    YanıtlaSil
  18. Aysarman sivamaya devam ediyor: "Eşiyle sevişmemek için, özellikle kilo vermeyenler var." Ben haminne corabi ve uzun belli esofman yeterli saniyordum. :P

    YanıtlaSil
  19. insaf yahu. Emin colasan, bekir coskun ve oktay eksinin gidisinden sonra ayse arman hurriyetin vitrininde biraz daha one cikti ama buna karsilik deli gibi de calisiyor. Kim ne derse desin 'sokak gazeteciliginde' ve roportajda bir ekol. Ustelik sadece universite/yuksek lisans mezununa degil, herkese hitap edecek sekilde yaziyor. Yani onun alaninda kim ondan basarili? Helin avsar!? Mi? Tuluhan tekelioglu mu? Begenmiyor ya da kiskaniyor olabilirsiniz ama burada resmen kadini esegin k..ina sokup cikarmissiniz. O kadar da degil bence. Koydeki erkek ve turbanli 'inanclilar' ona zaten her turlu sinkafli kufuru ediyorlar, bari biz kadinin simgesel de olsa, yuzelsel de olsa bazi tabulara dokunmasina tolerans gostermeliyiz.

    YanıtlaSil
  20. koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi yerine Ayşarman diyebilir miyiz o zaman bundan sonra?

    YanıtlaSil
  21. Hem nalina hem mihina: bu kadincaaz sosyal bir yaraya parmak bastigini iddia etmiyor ki, magazin yapiyor, cok da iyi yapiyor okuruna gore. Onun yuzeyselligini elestiren bir yazida "cumcuk agizli, yanik sacli, sivri disli" demek, tam da elestirdigin seyin aynisini yapmak olmuyor mu biraz? Hadi opusun barisin bakiym, siz kardessiniz, demezler mi adama? :) (da'ci adsiz)

    YanıtlaSil
  22. ayşarman'la öpüşceeme eşşekle öpüşürüm diyip bir arttırıyorum. adsız aramıza sızmış gizli bir anne olabilir misin sen?

    YanıtlaSil
  23. her ise burnunu sokan komsu teyzeyim ben :) Neyse Aysarman icin bu kadari yeter, cok bile.

    YanıtlaSil
  24. da'ci teyze, seni çok sevdim ben ya. sen de bi blog açsana.
    Hakkı

    YanıtlaSil
  25. Evsahibini germe Hakki, zaten icin icin kin besliyor bana :)

    YanıtlaSil
  26. Aysarman benden uzak olsun. Kesinlikle katiliyorum. Yani onunla arkadas olmazdim. Ama Turkiye icin bu kadin bir sans. Dunyayi edepsiz ve cesur kadinlar degistirir. Edepli kadinlardan bi bokum olmaz. Anonim edepsizlik de bir yere kadar. Aysarman -istedigimizi diyelim- gercek adini yazisinin altina koya koya sevismekten, carttan curttan bahsediyor mu? Ortaliga dokuluyor mu? Hem bebek, hem kariyer yapiyor mu? Yapiyor. Onun teshirciligi bir cok kadini ozgurlestiriyor bence. Ha bana bir faydasi yok, ama ben edepsiz kadinlari severim. Insanlara batan, beni rahatsiz eden kadinlari, bir yandan da sirf beni rahatsiz ettikleri icin severim. Mesela Hulya Avsar'in cahil cesareti, arsizligi bile biraz hosuma gider.

    Biliyorum ki, benim edepli edepli yazdigim tezleri, makaleleri kimseler okumuyor. O zaman yazsin bu kadin da, bari onu okusun millet. Her gazeteci Nuray Mert olsa, kimse gazete okumaz bu memlekette. Hem ustelik onca erkegin igrenc, fasist yazilari niye kimseye bu kadar dokunmadi yillarca? Hurriyet sayfalarinda Kurtleri bombalayalim diye ortaliga dokulen bir suru beyinsiz erkegin yazilari ciddi ve entellektuel oluyor da, sisman sevdim pismanim diye sansasyonel haber yapmak mi ayip? Iran olmak istemeyenler dusunsun. Cozum basortusu yasaklamakta degil beybi, sorun Ayse Armanlar surmekte piyasaya. Genc kizlarin bu kadini okuyarak buyudugu ulke Iran olabilir mi?

    Ha ben empati ustune cok okudum, yazdim falan isim icabi. Sandigin kadar bol bulunan bir sey degil. Arastirmalar var. Cogu insan sadece kendilerine benzeyenlere empati duyabiliyor. O yuzden dunya boka sariyor ya.

    Anonim Edepsiz

    YanıtlaSil
  27. Off agir abla bi yazi olmus. Tamam haklisin kizma, biz de zaten yazmasin demedik. Ama senin ozledigin (benim de) entelektuel duzeye gelmesi icin daha kirk firin kepekli ekmek yemesi lazim onun. Evli degilken sevgilim soole iliskimiz boole tarzi yazilarla evliligi gizli gizli kucumsedigini hatirlayan var mi? Turkiye'nin en deli yirtik kizi ayaklariyla yazilarini satarken birden hanimefendi es, cefakar anne olup cikiverdi. Benim isyanim bu ikiyuzluluge :P Ama ne dedim, sonucta yaptigi is magazindir, sen yine makalelerini yaz belki birileri cite eder, onun yaptigi is baska seninki baska ve herkes yaptigi isin en iyisini yapmakla yukumlu. Ben diyorum ki Aysarman yapabileceginin en iyisini yapmiyor.

    Hem kariyer hem bebek olayina hic girme. Kariyeri aysarman olanin.. diye bir atasozu biliyorum :)

    YanıtlaSil
  28. Ya agir olmus gercekten. Bende gordugun gibi, piyasada kadin olsun da, isterse Aysarman olsun sendromu var. Var yani, engel olamiyorum. Bikmisim gazetede, televizyonda, iste, sokakta bi bok bilmeyen erkekler surusunun bitmez tukenmez egosuna maruz kalmaktan. O ne sonsuz, ne sebepsiz kendine guven. Bunlara bebekken asi yerine ego patlatici yapiyorlar hemsireler kanimca. Biraz yalakalikla tatliya bagliyayim. Cok seviyorum (senin, Aysarman'in degil) yazilarini, o yuzden kaptirmisim gitmisim yorum yazarken. Biraz kedi sevip elektrik atayim (cifte yalakalik).

    YanıtlaSil