14 Ocak 2011 Cuma

içimizdeki başkan fenerbaçe şampiyon


Bugün bile önünden geçerken kafamı kaldırmadığım üstüne göktaşı düşse ya da arazisi Götoğlu İnşaat'a satılıp AVM yapılsa da kurtulsak diye baktığım liseye başladığım ilk hafta sınıfa bir müdür yardımcısı klasiği olan ampul kafalı müdür yardımcımız geldi. Dedi işte "her sınıfın bir öğrenci temsilcisi başkanı olacak sizin sorunlarınızı yönetimle paylaşacak." - Havaya bak sanki 7 cihan devleti yönetiyorsun, 30 sınıflık okul.- Neyse dünya üzerindeki tüm ilginç olayları çektiğimden ampul beni gözüne kestirdi. "Sen" dedi. "Sen saat 14:00'te toplantı odasında ol." "Tamam" dedim. Ardından da "Aaa" dedim "şa la la havadan başkan oldum".

Neyse gittik toplantıya. Ampül hoşgeldiniz çocuklar beş gittiniz anlatmaya başladı. Dinleyen herkeste başkan olmanın verdiği gururlu bakış, kafalar dik, omuzlar geride. Beş gittiniz bölümünde sonra ise bizim ampülün kurduğu cümleler benim gözlerde derin bir soru işaretine dönüştü. Konuşma ilerledikçe ise o soru işaretinin noktası düşüp yanına bir çekiç eklendi. Hemen yanımda Che'nin hayaleti "ksm ne diyo lan bu lalak" diyor kulağıma. -O zaman Che'nin daha tişörtleri basılmamış, hayaleti geliyor arada bir.- Kulakları iyice ısınan ben konuşmanın bitmesine yakın "noluyyooorr lan burdaaaa" diye bağırdım. İçimden tabi.

Biz öğrenciye bir hayrımız dokunacak sanırken ampül demesin mi "İşte büyük devletler dahil her topluluğun yönetime bilgi veren gizli kurumları vardır. Sizler de bizim bir nevi ajanlarımızsınız. Yönetimin asayişi elinde tutması için okuldaki gözümüz kulağımızsınız." Aaa adam resmen muhbir ol dedi. Salondaki herkeste çıkışta uzun pardüsesini ve takma bıyığını almaya hemen ikna oldu. Herkes hemmmen başkan oldu yeaa. Ulan dün komşu teyzenin büyük memelerini düşünüp 31 çekiyodun pis ergen. Birkaç sene evveline kadar gerizekalının başkanıyken ne çabuk sahtekar pezevenk başkanı oldun. Cin oldun adam çarpacaksın.

Çıkışta üç numaralı gururlu bakışımla dedim "hocam ben yapmam bana göre değil bu iş" Ampül daha ordan yazdı tabi kafaya. Sonra okul hayatım boyunca yanımdan geçerken tiskinerek baktılar müdürle ikisi. "Nöbetçiler yahalayın" demek geçiyordu içlerinden muhtemelen. Okul olmasa derlerdi.- Aslında birkaç kere yahaladılar ya neyse o başka hikayenin konusu.-

O zamanın öğrenci başkanları çevrelerine yaptıkları "okulda sigara içmeyelim arkadaşlar, ağaç altında yiyişmeyelim, okul aylaklık yeri değildir" şeklinde can sıkıcı söylemleriyle bütün lise hayatlarını eğlencesiz 31'ciler olarak geçirdiler. Başkanlık sorumluluğunun altında ezildi gençliğin en güzel yılları. Müstehaktır.

İşte o günden bu yana şu hayatta sürü psikolojisinden sonra en sevdiğim psikoloji başkan psikolojisidir. Başkan görevi mağrur bir duruşla kabul ettikten sonra yavaş yavaş havaya girer çünkü. Neyin başkanı olursa olsun taşaklı bir laf etme gereği duyar. Bir süre sonra da kendinden başkasının herhangi bir lafı önemsiz gelmeye başlar. Son aşamada ise genel hükümlere varır ve bunu dingonun ahırındaymış gibi rahatça ifade eder.

Lisede "başkan olayım da ne başkanı olduğumun çok önemi yok" zihniyetlileri hayatlarının ilerleyen aşamalarında da çeşitli şeylerin başkanı olarak görmek mümkündür. Dünya espri ve şaka başkanları vardır mesela kimse onlardan daha komik olamaz ya da dünya en eğlenceli insan başkanı vardır, ne yaparsanız yapın onun kadar eğlenmiş olamazsınız. Dünya yaratıcılık başkanından, dünya başkanlara yalakalık başkanlarına kadar uzar olay. -Başkanlara yalakalık başkanlarından en bilinenleri Sinan Çetin ve Eyipcan'dır mesela-

Peki yeni edebiyat başkanımız kim biliyor musunuz? Tabi ki Orhan Pamuk. Kendisinin "roman propaganda yeri değildir" ahkamından anladığımız üzere Orhan Pamuk nobelin kendisine verdiği yetkiye dayanarak kendini edebiyat başkanı seçip başkanlık belgesini kendine takdim etmiş ardından kendi kendini öpmüştür. Biz de genç başkanımızı kutluyor zevzekliğinin daim olmasını diliyoruz.

Orhan Pamuk'a salça olmakken neden bu kadar uzadı bilmiyorum. Doluyum dolu. Doluyorum. Dolayısıyla atgötten'in dolu tarafından bakıyorsunuz hayata. Ama bence bardağın dolu tarafından bakın. Sonra "atgotten bizi ikraha sürükledi, bunalımımın nedeni odur" olmasın.

He bir de size çeşitli başkanlarımızın ağzından ne ne yeri değildir bir liste yaptım.
Ona göre bu yerlerdeyken ayağınızı denk alın, abuk subuk hareketler yapmayın. Kurallara uyun emi kuzucuklarım.

1- Askerlik yan gelip yatma yeri değildir - RTE
2- Roman propaganda yeri değildir - Orhan Pamuk
3- Hindistan kamasutra yeri değildir - Gandi
4- Haber bülteni gülümseme yeri değildir - Banu Güven
5- Erkeklik ibnelik yapma yeri değildir - Polat Alemdar
6- Televizyon her türlü kepazeliği izleme yeri değildir - RTÜK
7- Delidir ne yapsa yeri değildir - Ruh ve sinir hastalıkları başkanı
8- Twitter laklak yapma yeri değildir - Binali Yıldırım
9- Aşk sevişme yeri değildir - Ebru Gündeş
10-Uzay yıldız savaşları yapma yeri değildir - Yoda

Bu arada bu yazıyı tam post edecekken facebook'ta akp'ye içelim grubunun akp'li zeki bir vatandaş tarafından yapılmış şaka olduğu haberini aldım. Rica ediyorum şaka yapmayın. Şu ülkede yapılan her zulme karşı ayakta kalabiliyorum ama kendini zeki sanan insanların kötü şakalarına dayanabileceğimi sanmıyorum. Akp şaka başkanı olarak bunu işe alır şimdi. Gülmekten ölürüz.

2 yorum:

  1. yazının özeti. Orhan pamuk aq

    YanıtlaSil
  2. Guzel. Eskiden secim neyin olurdu baskanlik icin. Siz kotu zamanda yetismissiniz.

    YanıtlaSil