5 Ocak 2011 Çarşamba

muhteşem sülüman



Şimdi istedik ki bizimde bir Tudors bir Spartaküs'ümüz olsun. İki entrika, saray muhabbeti görelim. Osmanlı'da bunun için pek güzel konu var. Sağolsun arkadaşlar "hiii padişaha ne demiş yahalayın" tehditlerine de göğüs gerecek cesur bir girişimde bulunmuşlar. Çekirdeğimizi aldık oturduk izlemeye. Heyecanımız birazda kötü kalpli olduğumuz için kahkahalara dönüştü ama kısa süre sonra.

Zaten Murat Bardakçı öksüre öksüre balgam söke söke söyleyecek. Pili bitmeye yakın bebek ses tonuyla hafif burundan "bu böyle değil bir kere yanlış" diyecek İlber Ortaylı. O tartışmalara gelmeden, karga bokunu yemeden Muhteşem Sülüman'ın hayatını konu alan Muhteşem Yüzyıl'a bir bakalım neler oldu. Osmanlı hakkında ne öğrendik?

1- Harem kız lisesi gibi birşey. Kantin muhabbetleri, makyaj teknikleri, hamama girip terlemeler. İç oğlanları çok eğlenceli geylerden oluşuyor sonra. Ellerini şaplatıp "kızzlaaaar hadi ama bebişlerim" diye popolarına vuruyor cariyelerin. Bu gerçeküstülüğü izlerken izleyici olarak umudumuz cariyelerin en azından memelerini görmekti ama o da olmadı. Bir tek dikkatli bakanlar perde arkasından silüetleri seçebildi soyunma sahnesinde.

2- Padişah bir kızı seçti mi o gece en azından kibarlık olsun diye bir ismini soruyor. Sonrasını ise siz tahmin ediyorsunuz. Artık savaşlarından bahsedip yaralarını mı göstermiştir, padişahlığın zorluklarından mı bahsetmiştir sizin hayal gücünüze kalmış. Sülüman'la Ayşe cariyenin halvete gireceği sahnede kamerayı çiçeğe çevirseydiniz de biraz estetik olsaydı bari. "Adın ne senin?" "Ayşe" diyaloğundan anladık ki padişahımız bu gece Ayşe'ye mührü basacak. Hani bu işin eretizmi, bir Tudors olamayacaksak o kadar cariye kastını neden aldınız işe?

3- Süleyman hobi olarak boş zamanlarında kakmalara kafam kadar zümrüt yerleştiriyor. O karmaşık zihnini böyle toparlıyor. E padişahın hobisi de bu olur zaten. Saray stresini zümrüt yerleştirerek atıyorum. Sanatkar ince ruhlu bir padişah olduğunu buradan hemen anlıyoruz.

4- Süleyman divanlarda ülke planlarını ekmek bıçağını deri haritanın üzerine üzerine bastırarak anlatıyor. O Sülüman'ın kılıcı nedir arkadaşlar? Ekmek bıçağı gibi kılıç çektirdiniz koskoca padişaha. Hazır Topkapı'dayken kılıçlara bir bakaydıız.

5- Padişah kankasıda olsan dönmeysen dönmesindir. Padişahın yüzüne güler içinden dönmeliğini sorgularsın. Pargalı İbrahim'in daha ilk bölümden devşirmeliği uzuuun uzun sorgulmasıyla ne anlatılmak istendiğini anlayamadım. Dışardan Süleyman muhteşemsin içerden "devşirme olmak nedir ki, devşirildiğin yer midir vatanın, yoksa dinin. Biliyor musunuz devşirildim ben devşirildim. Devşirilmek nedir siz bilir misiniz ki" diye uzaklara bakıp şahin uçurmalar.

6- Slav aşkımız çok eskilere dayanıyor. Ama Hürrem karta kaçmış. Tamam slavdır boylu olur, teni beyaz gözü renkli olur da güzel kardeşim deve gibi kızımız maşallah. O kadar cariyenin arasından sıyrılması mümkün diil. Hürrem körpecik kızdı. Bir de kabiliyetsiiiiiz. O dans kareografisine hiç girmiyorum. Böyle dandik bir sahne olamaz. Alexandra aka Hürrem'in seksapelden uzak turist dansı beni mafetti.

7- Türkiye'deki tüm entrikacı güçlü kadın rolleri Nebahat Çehre'nindir. Ama oğluyla ilk sahnesi Aşk-ı Memnu'daki bir sahtekar pezevenk karşılaşma sahnesinde farksızdı. Oğlunu odasında iki kollarını yanına açarak "ahh oğluuum biliyordum senin başarılı olacağını" diye karşılaması nedir? Bir elini öptür di mi. Bir hayır duası et. Yok yanaktan makasla kutluyoruz biz birbirimizi.

8- Sultanda olsa kadın kadındır. Padişahın koynuna giren her bir cariye gözyaşına dönüşür. Sülüman'ın karısı Mahidevran ezik sultan olmuş. Sanki hayatında hiç cariyelerden haberi yokmuş gibi hemen duygusala bağlamalar. Çok eşlilik tartışmalarının ortasında bir dönemdeyiz sanki. O durumda bir sultanın tek kaygısı ulan çocuğu koyarsa bu cariye o da erkek olup benim oğlanı boğdurursa olur ki netekim öyle olacak.

9- Tüm dünya bozuk da olsa türkçe konuşarak anlaşıyor. Özellikle Vatikan'da papalar Süleyman'dan bahsederken bozuk türkçe ile plan yapıyor. Vatikan sahnesi harikaydı. Arkadan gelen kısık latince sohbetin üstüne bozuk türkçe ile çeviri dahiyane bir fikir. Böylece hepimiz onların düşman papalar olduğunu anladık. Dizilerde yabancıların bozuk türkçeleri ile kendilerini belli etmediği gün ülkemizde çok şeyin değiştiği gün olacak. Koy alt yazı kardeşim. Koyamadın tamam. Biz kıyafetlerden anlıyoruz zaten. Haçlı olanlar hristiyan, cübbeli olanlar osmanlı.

10- Topkapı Sarayı muhteşemliği kadar global warming konusunda da endişeli Süleyman'ın emriyle enerji tasarruflu florasanla aydınlatılıyor. Bir ışık problemimiz var hiç çözülmeyen. Mumla odunla aydınlatılan sarayda Sülüman'ın siyah noktasına kadar görüyoruz. Azcık loşluk olsa. O kadar kostüm dikmişsiniz sarayın ışıklarını söndürmeyi unutmuşsunuz.

En son senaryoya da bok atarak tiz kapatıyorum. Senaryo lise Osmanlı Tarihi 1 kitabından yazılıyor anladığımız kadarıyla. Cümleler birebir aynı: "Sultan Süleyman döneminde Akdeniz bir Türk gölü haline getirildi" klasiği tüm dizi boyunca ezberletildi. Liseliler çakmaz artık tarihten.

Beni 12'den vuran sahne ise Süleyman'ın ağzını açmış bizim Alexandra'yı beklerken karısını görmesiyle yüzünde oluşan "yine mi bamya" bakışıydı. En iyi oyununu orada verdi Sülüman.

Bu arada face'de Sultan Süleyman'ı hala beğenmediyseniz lütfen "beğen" butonuna basınız. En çok like alan padişah hangisi acaba?

Açıklama kısmı: Geri gel ey osmanlı !!???!!

15 yorum:

  1. yerli dizi yersiz uzun mottosuyla dünyaya nam salmış türk dizi sektörümüz saçları maşalı çerkes cariyeleriyle, florasan lambalı saraylarıyla ve ne bileyim kartlamış hürremlerle falan yükselmeye devam ediyor. zaten ancak biz izleriz bir de araplar böyle zeka, ayrıntı ve de tecrübe yoksunu işleri mına koyiim. ha bir de gey harem ağalarıyla. cahillik lan.

    YanıtlaSil
  2. İki günlük cariyenin "Sultan Sülümağğn" diye arkasından bağırmasıyla çuvala tıkıştırıp saray burnundan atmak yerine ayağına giderek kendisini "tarihin en amsalak padişahı" olarak mimleyen Sülüman Sahnesini de unutmamalı, sevgiyle anmalı...

    YanıtlaSil
  3. yine mi bamya bakışı nedir ya :))))) diziyi izlemedim ama aklımda bi bakış oluştu yerlere yattım :)))

    YanıtlaSil
  4. Önce akşam kanalı ilk açtığımda dizinin son 5 dakikasını yakaladım. Tam acaba nasıldı diye düşünürken bir baktım ki araya neredeyse reklam bile almadan aynı bölüm tekrar yayınlanıyor.
    Valla daha önce de böylesi olmuş diye eşim bilgi verdi ama ben ilk defa rastladım aynı bölüm aynı gün hemde arka arkaya. Hani araya başka programlar girip gece tekrarı falan değil. İlk dumur burada başladı ama merak edip diziyi izleyince dumurların ardı arkası kesilmedi.

    Senaryo Lise ders kitabından alınsa daha çok detay ve gerçekçilik olabilirdi. Muhtemelen 6.-7. sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabı referans alınmış.

    İlker Aksum'un ilk bölümde kelleyi kaybedip dizi dışında kalmasına hem şaşırdım hem üzüldüm. En azından oyunculuğuyla az da olsa bir şeyler kotarabilirdi.

    Hatun kişi (Alexandra) gemide ve saraya ilk geldiğinde çemkirip duruyordu. Bir anda nasıl uysallaştı hayret.

    Ayrıca demir pencereli sarayda hiç mi penceresiz bir toplantı odası yok. İlk Divan toplantısında Has odabaşı İbrahim pencere kenarından bütün muhabbete ortak. Neredeyse demirlerin arasından elini uzatıp Kaptanıderyaya parmak atacak...

    Hadi gay harem ağalarını anladık da, öğlen dans etmeyi öğrenin deyip akşama yeni tipleri dans ettirmek gerizekalılığı nedir? Koskoca sarayda daha önceden dans öğrenmiş, hatta işi dans etmek olan kimse yok mudur? Ki yukarıda da belirtildiği üzere dans sahnesi dizinin ilk bölümünün en rezalet sahnesiydi. Anaokulu çocukları bir dans gösterisi hazırlasa daha hoş olurdu.
    Dahası Padişah akşam tebasına ziyafet veriyor dendi, akşam teba padişahın yanında ayakta, padişah bisküvi yiyor. Yahu o kadar cast ve kıyafet bütçesi yaratan zihniyet bir ziyafet sofrası hazırlayamadı mı? 70'li yılların başındaki Rüştü Asyalı'nın Keloğlan filmlerinde bile saray ziyafetleri daha gerçekçi ve şaşaalıydı.

    Neyse ilk bölüm gerçekten fiyaskoydu. Bu şekilde devam ederse fazla sürmez yayından kalkar. Ya da sitcom dizisi olarak devam eder bir süre daha...

    Unutmadan!!! Bir de Temmuz ayında dizinin senaristi Meral Okay bir röportajde bu diziyi tanıtırken Haftada 80 sayfa yazdığını ve 2 tarihçi danışmanı olduğunu söylemiş. Acaba tarihçi danışmanlar hangi ülkenin tarihçileri. Ne bileyim Portekiz tarihçiler falansa belki o yüzden bu sonuç çıkmıştır ortaya...

    YanıtlaSil
  5. hahahahaha bakışı tanımlama süperr! aynen öyleydi :D:D:D

    YanıtlaSil
  6. dans sahnesi nasıl bir fiyaskoydu öyle. hürremin kambur duruşu hantal vücuduyla bi o yana bi bu yana attırmaları (attıramamaları)

    YanıtlaSil
  7. ya o annesinin kıyafet neydi kafaya sandalye koymuş gibi

    YanıtlaSil
  8. hürrem saraya çocukken getirilmiş burda dana kadar, hadi onu geçtim öyle kolay değildi padişahla bişeyler yaşaması ki bunu da 1,5 saate indirdiler, haftaya da sülüman ölür gider bu hızla, padişah dediğin infaz yapılırken kafasını çevirmez öle şehrazatın sevgilisi onur bey gibi konuşmaz, adam 7 cihanı titretmiş, bundan bi cacık olmaz.. bi de bissürü kitap okumuş kanuninin duruşu bakışı hakkınca, nanay bu iş, dikkat etmezlerse yayından kalkar..

    YanıtlaSil
  9. Amaan, siz hic Amerikan, Ingiliz dizisi, filmi falan seyretmemissiniz sanirsam ya. Dandik tarihi film ve dizilerle gecti hayatim. Cogu da yabanci menseyliydi. Bu ortalamanin ustundeydi bence. Cesur Yurek ne kadar tarihi olarak dandikse, bu da o kadar iste.

    Bence bu dizi yayindan kalkmayacagi gibi diger dizileri de tahtindan edecek. Ask, ihtisam, entrika. Budur kombinasyon Dallas'tan Ask-i Memnu'ya. Ama ben izlemicem. Suluman Hurrem'e yaranmak icin oz ogulunu bogduracak, ben gelemem boyle islere. Bir de Halit Ergenc'in tipine dayanamiyorum. Itici.

    YanıtlaSil
  10. Oha ya. Onca reklamını yaptılar. Güzel de yaptılar. Obarey diye diye bekledim günlerce. Hiç televizyon merakım olmamasına rağmen onun için kendimi kastım. Sonra izlemeyi unutup başımı dizime vurdum. Bu mudur yani? Of.

    YanıtlaSil
  11. bunca reklama ve neredeyse her iki blogdan birinde suluman yazisi cikmasina dayanamayip bende oturup izleyecegim sonunda :)
    hel ozellikle o yinemi bamya bakisini inanilmaz merak ettim :D

    YanıtlaSil
  12. Diziyi izlememiştim izlemiş kadar oldum ..İzlememem gerektiğini anladım :P

    YanıtlaSil
  13. nasıl detaylı bir gözlemleme bu ya :) dikkat et köşe yazarları çalmasın eleştirilerini, duyduğuma göre 600'e yakın köşe yazarının yarısı gogıl haberciliğiyle işi yürütüyormuş.
    bende ibraamın devşirilme ızdırabını çözemedim lan! neyin nesiydi o şiirimsi iç döküş? hoş dizinin neresi neydiki orası ne olsun hah,
    öperim

    YanıtlaSil
  14. tudors'un sezon finalini türkiye'de çeksinler, sonra gelsinler bi de beni çeksinler :) o kadar diyorum.

    YanıtlaSil
  15. Ya o degil de bunlarin analari niye hep yabanci? Demek ki o zamanlarda da bir ariza sezilmis Turk kizlarinda :)) Tamam tamam sirf provoke etmek icin yaziyorum. Ama insan dusunmeden edemiyor.

    YanıtlaSil