9 Nisan 2010 Cuma

rolüme fakir doğarak hazırlandım

Anadolu Sigorta 85.Yıl Reklamı from Ibrahim Nergiz on Vimeo.


Kankamın tweet'inde gördüm bonemi taktım doğru haber mi diye internette araştırmaya başladım. Gördüm ki gerçekmiş. Anadolu Sigorta'nın çok dramatik reklam filmindeki Sebahattin Bayraktutar'a reklamdaki oyunculuğunun karşılığında sadece 500 TL verilmiş. Sevgili yapım şirketi "Bu zaten fakir yeaa yardımcı erkek oyuncu olduğunun farkında değildir. Sorarsa koskoca Atatürk'e 750 verdik deriz. 500 verelim yeter" demiş. Hayat böyle birşey çünkü. Para parayı çeker ama fakirlik asla parayı çekmez. Sebahattin kaloriferciliğe devam ederken reklam çekimlerinin ardından ekip Amsterdam'da bir yorgunluk kaçamağı yapabilir. En iyi reklam dalında ödül alınırken, Sebahattin'e kahvede "Sebahattin dayı senin reklam çıktı. Ne güzel oynamışsın yaw" muhabbetleri yeterlidir. Sebahattin Bayraktutar'da rolünü hiçbir oyunculuk eğitimi almadığı halde o yüzden o kadar iyi oynamıştır zaten. "Bişe istemiyrik beyim, biz koca vatanı düşmandan kurtarmışık"tır onun için zaten hayat. Vatan sağolsundur, devletlim varolsundur, boynumuz kıldan incedir. Bir tek selam çakmayı çok becerememiş. Böle yallah der gibi. Onu da o şekilde derdini soran kimseyle karşılaşmadığı için yapamamıştır muhtemelen.

Sevgili yapımcılara bir tavsiye. Atatürk'ü Nurseli İdiz bile oynadı oynamayan bir ben kaldım. E durum hazır böyleyken emekli paşa kullanın çekimlerde. Bir askeri düğünde gördüm. Bütün paşalar kaşları jölelemiş, bir açıdan bakıldığından Atatürk'ü andıracak bir benzerliğe ulaşmıştı. Böyle geniş bir kitle var. Bu ara zaten o kadar çok Atatürk aranıyor ki. Atatürkler setten sete koşmaz. Makyaj, git gel masrafı azalır.

Konuyla ilgili haberleri okurken durumu kınayan Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya'nın yorumu beni mahfetti. Gaza gelen Kaya reklam filminden alıntı yaparak "Bu halin mutlaka bir çaresine bakılmalı" demiş. Kendisiyle deneme çekimi yapılıp Atatürk oynamaya aday olabilir mi araştırılsın.

Sebahattin amca işçisin sen işçi kal. Üzme bizi. Zaten ikrahtayız.

7 yorum:

  1. çok başarılı bir reklam gerçekten. cast seçimi olsun, casta ayrılan bütçenin zekice hazırlanması olsun hele ki bu script. ne başarılı yazılmıştır o öyle. bakınız hikayenin özünde 1924 ten bu yana aziz vatanımda değişen bir şey olmadığını negzelde işlemiş.
    anadolunun gururlu insanının duruşu negzel resmedilmiş ki hala aynı duruştayız.

    habertürk okuyucu yorumcusu (müdavim)

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir bilgilendirme oldu benim açımdan, sorsalardı "kaç para vermişlerdir" o amca'ya diye tahmnin edebilrdim böyle bir ucubelik olabileceğini ama 500 tl verildiğinden bi' haberdim. İnsan doğasında ahlak aranacaksa önce kapitalizm'in ahlaksızlığına bir çare bulunmalı.

    YanıtlaSil
  3. çok verilmiş benim işim olsaydı üstüne para alırdım..

    ikrahını bölmiyim de atgötten mevzu prodüksiyonsa gerisi teferruattır, castsa olay bitmiştir..

    nice genç kadınıdı kızıdı oğlanıdı telef oldu, ziyan oldu öyle..

    kötü adam gülüşü bile yapardım zamanında, efendim bi yozluk bi pislik..

    neyse konunun özü şu reklam dediğin mevzuya oyuncu gerekmez.. bu yüzden orda emek falanda sarfedilmez.. iki küfür yer kameraya çılgın bakarsın mahsun bakarsın geçer gider..

    alınan para kişinin suratına, bilinirliğine göre ayarlanır.. ünlü bi elemanın iki saniye şuh bakmasıyla binlerce amcanın dedenin ebenin saatlerce çalışması aynıdır..

    ayrıca amca tahminen tek gün çalışmıştır, hayatında bir günde 500 milyon, lira yada herneyse ilk defa kazanmıştır tahminen.. artist olucaz diye herkesi ezik, geri kalan azınlığı emperyalist görmek klişe kelimesinin çıkışıdır, doğuşudur..

    mesela gene insan ticareti ve paraysa konu amcanın bir günde kazandığı 500 lirayla 10 kişide alınıp 20 saat sette dikilebilir, fiyatları günlük 80 milyondan 564654 tane model de kullanılabilir.. insanın ederi düşüktür.. reklamda çimlerin üzerinde savrularak koşan bir golden 1000 liradır misal..

    konu ne reklam.. herhangi bir reklamı insancıl olmamakla suçlamak kadar malca bişi olamaz.. insanların en bi çirkin en bi rezil en bi gerçek yanlarını hedef alan sektör ahlakı zaten yok sayar..

    hani neşemize neşe katıcaktın atgötten, hani şakalardan gülmelerden alamıcaktık kendimizi.. nerde o sözler..

    sona doğru şunu da şeyediyim, her meslekten, her ırktan, her cinsiyetten insanla tanıştım.. herkes temiz görünüyor başta, bikaç saniye benim için.. sonra onların ne kadar pis olduklarını hatırlıyorum, hatırlatıyorlar.. tüm bu insan kalabalığının içinde gerçekten artık yapıcak pislik, ibnelik sıkıntısı çeken, hergün kendiyle yarışan bisürü insan tanıyorum.. çoğu reklamcı.. ajans yada prodüksiyon diye ayırmıyorum.. ikinci sırada filmciler var..

    kafalar sadece iş, proje, insan sikmek.. insan sikmek derken artık işte ne denk geliyosa, hayatını mı bitirirsin, seks mi olur, beyni kokainden erir klozete mi akar..

    insanlar kötü, girişken, çoğu sanıldığından daha zeki.. ama insanlar malesef kötü olduklarını kabul etmiyorlar.. kabul eden taraf, bu yukardaki meslek grupları diyelim, diğerlerini bu yüzden kolay manipüle ediyor..

    sığınmaya, kanmaya, beğenilmeye muhtaçlar..

    başım ağrıyo, su içmem lazım daha çok..

    YanıtlaSil
  4. Renecim figuran olur adam, yoldan geçen adamı oynar verirsin 80 TL. Amca'nın Atatürk kadar rolü emeği var. Yüzünde oscarlık bir acı eziyet var. Hadi tamam Sebahattin mutlu, sektör böyle. Bu benim küfür edemeyeceğim anlamına gelmez. Gülmek istiyorsan son satırdaki Nazım Kaya'ya gülebilirsin. Ya da aşaadaki kedi videosunu izle. Sinir stress kalmıyor

    YanıtlaSil
  5. bu blog olmasa nasil gulerim bilmiyorum...sagol

    YanıtlaSil
  6. ya o kedi vidyoları bitiriyo beni.. hala anlayamadığım çoğu çoğu şeyin başında o hayvanlar.. arkadaşımın kedisi ne zaman beni görse gözünü benden ayırmadan bakıyo, tırsıyorum, korkuyorum.. önüne top atıyolar, ilgisini dağıtmaya çalışıyolar olmuyo..

    YanıtlaSil
  7. sendeki elektriği almıştır hayvan a zağar galimar can.

    YanıtlaSil