22 Eylül 2010 Çarşamba

bacım ideolojik değil tipten kaybediyorsun


Lisede kendimizi pek asi ve şakacı bulduğumuz zamanlarda her genç gibi en büyük eğlence hocalara cevap vermeye çekineceği sorular sorarak sözüm ona bi komikliğe koşmaktı. İdeolojik bir tarafı olmayan tarih, coğrafya, edebiyat her türlü öğretmenin nasibini aldığı bir eylemdi bu. Bir defasında ramazan ayının gelmesiyle birlikte din dersinde orucu bozan şeyler üzerine konuşulmaya başlandı. Sınıf hemen bir yavşadı tabii. Olayı çekecek çok nokta var çünkü. Hayatlarının o dönemini porno dergiye ve filme adayan ergen erkekler bu fotoğraflara iç geçirmenin oruç bozup bozmayacağını sorup çok eğleneceklerini umarak başlattı olayı. Sonra ardından "hocam öpüşmek oruç bozar mı?" diye soruldu hocaya. Hepimiz şimdi patlayacak ha bu badem diye düşünürken hoca büyyüüük bir sukunetle hiç "zındık zındık konuşmayın lan, neyyy öpüşüyor musunuz lan siz velini çağır" diye bağrınmadan anlattı olayı. "Eğer öpüşme sırasında bir sıvı alış verişi yapılmışsa ve nefis harekete geçmişse oruç bozulur" Cevap eğlence arayışında yarıda kalmış bizi çok tatmin etmemiş "ne kadar bir sıvı hocam?"a kadar uzayıp "evladım öpüşürken ne kadar sıvı salgılanabilir bi kova değil herhalde" mantıklı karşılığıyla konu son bulmuştu.

Otuz yıllık koca ömrümde kendimi demokratik, baskısız bir ortamda yaşıyormuş gibi hissettiğim tek andır o an. İçime o mantıklı ve yargılamayan cevaplarla su serpilmiş o gün okul kapısında mesai yapan sivil polis simitçiyi görene kadar da o hissi kaybetmemiştim. Üzerinden çok geçmiş olsa da şimdi o duyguyu hatırlamaya çalışıp sevinirim arada. Bir daha gelmedi çünkü.

Dün ki Tophane'de atılan meydan dayağı da bir süredir mahalle kültüründen izole yaşamam nedeniyle hissetmediğim baskısıyı şöyle bir üfledi. Ama geçer, yarına birşey kalmaz. Çünkü biz zaten nesil olarak çok iyi biliyoruz ki abuk subuk hipster tipinle mahalle kenarında bira içersen mahalleli seni döver. Bizi de Ortaköy'de arada bir mahalle çocukları sahile inip kovalıyordu. "Siktirin lan amk çocukları cami önünde içki mi içiliyor" diye ağız burun kırıyorlardı. Sonra benim beyin abisi ve arkadaşları sırf uzun saçlı oldukları için istanbul'un göbeğinde ağızlarına silah dayanmak suretiyle herkesin bakışları gözleri önünde hastanelik edildi.

Anladığım kadarıyla da dün akşam durum sanata sanatçıya yapılmış bir hareket değildir. Bunu orada sergi salonu sahibi birinden biliyorum. Onların sergi açılışında da mahalleli "dışarda içki içilmesin gençler" diye uyarıda bulunmuş ama gençlerin içeriye girmesiyle gerginlik yaşanmamış. Yani konu daha sanata, sanatçıya gelemeden, tipten kaybetmiştir oradakiler. Mahalle ortamında en küçük galeyan nedeni tipten kaybetmektir çünkü. Sonra onun üstüne, içkicilik, manitacılık, züppe sanatçılık, kadınlar için orospuluk erkekler için ibnelik ve son olarak dinsizlik eklenir. Bu sırayla dayağın ve kalabalığın genişliği belirlenir. Galeyanın dozu artar. Mesela tipten kaybediyorsun, içkicisin, manitayı nikahsız düdüyorsun, üzerine sanatçısın ve dinsizsin.. E sen yakılmayı hakettin.

Dün gece de oradakiler içki içmeyip sadece sokakta kalabalık oluştursalardı sadece tipten kaybedip tartaklanacaklardı. Ama yanına kısmi manitacılık ve içkicilik eklenince tartaklanıp, kafalar yarılıp, kaşlar açıldı, gözlere biber gazı sıkıldı.

Diğer bir kızgınlık ise ortada polisin olmaması. "Polis 45 dakika sonra geldi". E bu gibi etkinliklerin bir numaralı kuralı polisin herkesin dövüldükten sonra sakince gelmesidir zaten. Ne var ki bunda? Bu ülkede mahalle baskısı yoktur lafına mı inandı herkes. Böyle haberler gazetelerin yaşam bölümlerinde verilmeli hatta. Yaşamın içinden kareler çünkü.

Eskiden de dövülüyorduk ki. Sadece haber değeri taşımıyordu. Benim Türkiye'de gözlemlediğim tek değişiklik bu.

Neyse kısaca şimdi mahalleli diyor ki; biz burada sizi istemiyoruz. Evimizin önünde apart otel adı altında fuhuş yuvaları açıldı. Donlu sevişen turistten geçilmiyor. İçimizden bazı vanpirler - vampir değil ama istisnasız tüm yorumlarda vanpir yazıyor- eski evleri uçuk fiyatlara satıp bizi dejenere ediyor. Abuk subuk tipler geliyor sergi var diye içki içip ses yapıyor. Çoluğumu çocuğumu onların önünde geçiremiyorum. Eskiden burası çok nezih bir mahalleydi saygı vardı. Gayrimüslimler saygıdan ramazanda dükkanlarına perde çekerdi.

Yani amcam diyor ki; sizde azınlıksanız azınlıklığınızı bileceksiniz. Müslüman mahallesinde salyangoz satmayacaksınız. Satarsanız sonuçlarına katlanacaksınız. Sınır belli. Kuledibinden aşağı geçmeyeceksiniz - ki mahalleli oranında açık bir meyhane ortamına çevirilmesinden şikayetçi, her an dövebilir.-

Mahallelinin baskın basanındır yorumları için tophanehaber.com'u baştan aşağıya okuyabilirsiniz.

Mahalle kültürünü hiç tatmamış olanlar bu site sayesinde mahalle kültürü ve düşünce yapısı hakkında, çeşitli semtlerin mahallelileri ise galeyanda birlik olmanın yöntemleri konusunda fikir sahibi olabilir.

11 yorum:

  1. EVET BENDE HAYKIRIYORUM MODEREN AHLAKSIZLIĞA BENDE MODEREN YOZLAŞMAYA GEÇMİŞTE UYUŞTURUCU BELASIYLA SORUN YAŞAYAN MAHALLELİ MÜCADELE ETTİ VE KENDİNDEN OLAMAYANI ATTI BUGUNDE BUNUN MODEREN OLANINA DUR DEMEK İÇİN MÜCADELE ETMELİ

    yorumların hepsini okudum tophanehaber.com da bu haykırış beni benden aldı.gülemedim ağlayamadım da..tabii ya haklıydı moderen yozlaşmayaa hayırdı asalımdı..

    YanıtlaSil
  2. geçen gene arkadaşlarla yozlaşıyoruz, bi vanpirlik, bi moderenlik...

    soran olursa "izmirliyim, manisadan ötesini iplemem, hatta boş vakitlerimde sebatay olurum" diyeceğim günlerdeyim. daha da beteri yakındır tabi.

    YanıtlaSil
  3. gün geçmiyor ki bir dayak daha yemeyelim. tadını mı seviyoruz nedir. en iyisi içkiyi aşırı doz alıp dayaktan mumkun mertebe acı duymayaya çalışmak. nasılsa geliyor beş kardeş, görüyorum sağ taraftan.

    YanıtlaSil
  4. ayy ole deme arzu biz ayse arman'la ben diim bi karis sen de uc parmak miniylen bole fatihti balatti gezdik inan hic mahalle baskisi gormedik, nihat o. da dedik ay nolur kiz sen de gel curetli pozlar verelim fotografla bizi bak burada hic mahalle baskisi yok. bence sen cok yanli ve cok yanlissin, bildigin atiyosun dotten

    YanıtlaSil
  5. aralarında bir elinde purosu, parlak takımlı bir kaç abi olsaydı hiçbirşey olmazdı çünkü biliyoruz ki türkler zengin adama laf etmez, edemez, tapınma isteği gelir bir anda... saygıda kusur etmez.. git getir lan kızkardesini dese atlar, sopaları bi kenara bırakır, eve gider kardesini alır, getirir... tipten kaybetme tespiti çok doğru.. bravo...

    YanıtlaSil
  6. Madem, Müslüman ahallesinde salyangoz satmayacagiz o halde, Müslümanlarda Hristiyan mahallesinde kandil simidi satmasınlar.

    YanıtlaSil
  7. http://umitilgin.blogspot.com/2010/09/mahalle-sanata-kars.html

    YanıtlaSil
  8. çok fena atmışssın. bi kere olayın esas nedeni mahalle baskısı değil. bu mahalle hipsterlerden rahatsız çünkü o hipsterler ayakta deil şık kafelerde oturmak istiyolar, iphonelarına aplikasyon ve kılıf istiyolar. mahallede de mafya ve çeteleşme biliyo ki, az kaldı teknosaya starbucksa, house cafeye. hipsterler manitaları hemen yakındaki onarılmış evlerinde tıklatmak için ayda 3000 lira sayarlar. 400 e oturan amcam bu yumruğu destekler. Ha yumruğu atanın halkla ilgisi yok, o mafya,çete , başka bi konu.

    YanıtlaSil
  9. mahalle baskısı dediğimiz şey her türlü bizden olmayanı sikelime gider. zenginlik olur bu, gaylik olur, çingenelik olur, kürtlük olur, sarışınlık olur. sen seçer beğenir alırsın.

    YanıtlaSil
  10. yannız bu mahalle baskısındaki bıçkınlar akşamları racon kesiş sonrası tarlabaşından aldıkları abileri de düdüklemiyorlar mı ?
    sonra içki içip tophaneden aşağıdaki genelevde hayatının kadınıyla düzüşmüyorlar mı..hiç ahlak bozulmuyor di mi..
    Yan balkondaki turisti kucaktan kucaga, kilictan kilica gecirmezler mi bir isaretle ?

    hayatın kendisi bozuk olm zate..onlara göre kendisi için ne yanlışsa hep doğru, eğrisi yok, olamamış..
    hep doğru, herşey kusurlu, adalet desen zaten kek kalıbından çıkmış..

    ah ah..ahlak bu ..kendine gore yontabildigin tek sey..
    cebinde parasi olsa, cebinde parasi oldugunda aksarayda pavyona gitmiyorlar mi bu bickinlar sorarim size ?
    yalanlarini sikeyim sanirsin sofu hepsi..aslinda hepsi yalan..

    YanıtlaSil
  11. Çok muhteşem bir yazı olmuş. Bence insanları öldürmek lazım. Herkes çok cahil ve tembel

    YanıtlaSil